Home » Cultură » „CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller” o carte despre Centenar şi proză thriller şi de mistere

„CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller” o carte despre Centenar şi proză thriller şi de mistere

„CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller” o carte despre Centenar şi proză thriller şi de mistere
Publicat: 04.02.2019
Acţiunea unor povestiri e plasată chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, sau în preajma acestei zile. Altele relatează întâmplări din contemporaneitate, care, însă, sunt o consecinţă şi a actului Marii Uniri.
Editurile au întâmpinat în fel şi chip Centenarul Marii Uniri de anul trecut: unele au publicat istorii stufoase (dar necesare), altele s-au îndreptat spre memorii şi albume de fotografii rare, altele au optat pentru biografii ale oamenilor care au pregătit într-un fel sau altul Unirea. Crime Scene Press, editură cu un profil aparte şi bine definit, romanul poliţist şi de mistere, a optat pentru altă idee. O spun chiar membrii redacţiei, într-un fel de preambul:
 
„A fost, mai întâi, un joc de cuvinte datorat lui Alexandru Arion, directorul Crime Scene Press. Însă ceea ce iniţial părea doar un simplu amuzament ne-a dat ideea de a alcătui o culegere de povestiri noir dedicate Centenarului. La urma-urmei, de ce prozatorii mystery & thriller n-ar fi şi ei prezenţi cu scrisul lor la marea sărbătoare a românilor?
 
Au răspuns la provocarea noastră câţiva scriitori din toate generaţiile, unii dintre ei publicaţi cu multe cărţi la Crime Scene Press, alţii apărând pentru prima oară la noi – printre ei şi un debutant! Sperăm ca în următorii ani să le vedem numele şi pe coperţile romanelor pe care le edităm.
 
Aceasta nu e o antologie – cu o singură excepţie, naraţiunile pe care le veţi parcurge (ordonate după criteriul vârstei autorilor) văd pentru prima oară lumina tiparului. Ele sunt diverse şi ca stil, şi ca mod de reflectare a măreţului eveniment. Niciuna nu înşiră multe date fastidioase, culese de prin manuale şi tratate de istorie, scrie Mediafax.
 
Acţiunea unor povestiri e plasată chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, sau în preajma acestei zile. Altele relatează întâmplări din contemporaneitate, care, însă, sunt o consecinţă şi a actului Marii Uniri. N-o să găsiţi nimic bombastic, lozincard, găunos n ceea ce urmează. Dimpotrivă, veţi întâlni emoţie, vibraţie autentică şi francheţe.
 
Toate povestirile au o construcţie ingenioasă, o desfăşurare tensionată şi imprevizibilă.
 
Dar nu la aşa ceva te aştepţi când citeşti pagini semnate de autori de suspans?”.
 
După o primă povestire al cărei sens este că se cam alege praful de tot pe ce punem mâna, noi, românii, urmează câteva povestiri foarte diverse a căror acţiune se petrece chiar de ziua Marii Uniri sau în preajmă: „Dracula forever”, de Stelian Ţurlea; „În plan secund”, de George Arion; „Întunecată, Alba”, de Michael Haulică; „Banda desenată a crimei”, de Ovidiu Pecican; „Necunoscutul fotograf al Unirii”, de Petre Crăciun; „Elementar, dragă Haţieganu”, de Caius Dobrescu; „Ceafă”, de Alexandru Arion; „Imaginile vă pot afecta emoţional”, de Mircea Pricăjan; „Victimă colaterală”, de Oana Stoica-Mujea; „Danse macabre”, de George Arion Jr.; „Ex oriente lux”, de Mihnea Arion.
 
„CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller”. Crime Scene Press. 253 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase